13.1 C
Alytus
2024 / 05 / 21

Paparčio žiedo ieškos ir finansiniai sukčiai: svarbu nepamiršti budrumo

Ar jau skaitėte?

Daugumai kasdienių veiklų persikėlus į skaitmeninę erdvę, nemažėja pranešimų apie finansinius sukčius. Įmonių vadovais, bankininkais, bičiuliais bei įsimylėjėliais apsimetantys asmenys stengiasi apgaulės būdu išvilioti svetimus pinigus arba jautrią informaciją, iš kurios vėliau būtų galima pasipelnyti. Lietuvos bankų asociacija (LBA) primena, kad sukčiai laisvadienių neturi, todėl gyventojai turėtų nuolat išlikti budrūs ir atidūs.

- Reklama -

Sudoku Online: Žaisti sudoku internete


Anot LBA prezidentės dr. Eivilės Čipkutės, nors Lietuvoje veikiantys bankai nuolat diegia išmanias saugumo sistemas ir vidinius nusikalstamos veiklos atpažinimo procesus, nusikaltėliai taip pat nesnaudžia ir sugalvoja naujų būdų, kaip apgauti šalies gyventojus.

„Koronaviruso pandemija ir sukčius paskatino aktyviau darbuotis elektroninėje erdvėje, nes didesnę laiko dalį gyventojai praleidžia dirbdami ar bendraudami internete. Populiarios programėlės bei telefonai gali tapti ne tik bendravimo, bet ir sukčiavimo įrankiu, todėl raginame gyventojus būti sąmoningus bei nepasiduoti jokioms nepažįstamų asmenų manipuliacijoms“, – sakė LBA prezidentė dr. Eivilė Čipkutė.

LBA duomenimis, pernai sukčiai Lietuvos gyventojams padarė daugiau nei 4,5 mln. EUR žalos, o elektroniniu erdvėje buvo užfiksuota daugiau nei 1300 sukčiavimo atvejų.

Kritiškai vertinkite situaciją

Dažniausiai sukčiai stengiasi pasinaudoti žmonių emocijomis ir sukurti tokį situacijos scenarijų, kuriame gyventojas jaustųsi įpareigotas skubėti ir greitai priimti sprendimą. Pavyzdžiui, paskambinęs telefonu prisistato banko ar kitos institucijos darbuotoju ir teigia, kad šiuo metu iš gyventojo sąskaitos nusikalstamu būdu yra pervedinėjami pinigai.

„Paradoksalu, tačiau sukčiai mėgsta apsimesti geradariais, tariamai besistengiančiais užkirsti kelią nusikalstamai veiklai, nors tuo metu patys ją vykdo. Vienintelis kelias išvengti nuostolių dėl tokios situacijos – kritiškai vertinti situaciją ir niekada niekam neatskleisti jokios informacijos apie savo banko sąskaitą, netvirtinti jokių mokėjimų operacijų, kurias inicijavote ne jūs“, – sakė E. Čipkutė.

- Reklama -

Sulaukus skambučio su prašymu pateikti konfidencialią informaciją rekomenduojama nutraukti pokalbį ir pirmiausiai patikrinti ar skambinančio asmens telefono numeris sutampa su oficialioje banko svetainėje nurodytu numeriu. Jeigu ne – užblokuokite šį telefono numerį, kad sukčius su jumis nebegalėtų susisiekti ateityje.

Įsitikinkite, kad naudojatės oficialia banko svetaine

Dar vienas populiarus sukčiavimo metodas yra netikrų internetinių svetainių kūrimas. Nusikaltėliai gyventojams siunčia suklastotus banko elektroninius laiškus, kuriuose pateikia nuorodas į nukopijuotas banko interneto svetaines. Gavėjui paspaudus ant nuorodos, įvairiais būdais surenkama gyventojo finansinė ir asmeninė informacija. Tinklalapis atrodo kaip organizacijos svetainė, tačiau pastebimi smulkūs skirtumai: pavyzdžiui, dizaino defektai ir tekstų klaidos, raginimai paskubėti, iškylantys langai, kurių tikrose bankų svetainėse niekada nėra.

Apsisaugoti nuo tokios apgavystės galite išsisaugodami oficialų banko svetainės adresą savo naršyklėje bei niekada nespausdami nuorodų, gautų elektroniniu paštu, jeigu jos jums atrodo įtartinos. Taip pat visuomet atkreipkite dėmesį ar internetinėje svetainėje, kurioje lankotės, matoma spynos formos piktograma – ji parodo, kad svetainėje naudojamas tam tikras saugumo sertifikatas, todėl informacija pateikiama per tokį internetinį puslapį yra saugi.

Nebendraukite su nepažįstamaisiais

Nusikaltėliai stengiasi pasiekti gyventojus ir socialiniuose tinkluose bei kitose bendravimui skirtose mobiliosiose programėlėse. Pastaruoju metu sukčiai ypatingai dažnai naudojasi „Viber“ ir „WhatsApp“.

Sukčiai gyventojams pasiūlo būdų, kaip greitai užsidirbti pinigų, tariamai investuojant į tam tikras sritis ar finansinius produktus. Pirmiausiai nusikaltimo aukos paprašoma pervesti nedidelę sumą pinigų, kuri neva netrukus bus grąžinta kartu su tariamai uždirbta investicijos grąža. Palaipsniui sukčiaus prašomos pinigų sumos didėja, o jam supratus, kad užmegzti pasitikėjimo ryšį su nusikaltimo auka pavyko, paprašo pervesti dar daugiau lėšų, kurios gyventojui jau nebebūna grąžinamos.

Pernai investicinio sukčiavimo būdu iš Lietuvos gyventojų buvo išviliota apie 1,7 mln. EUR.

Patikimi investiciniai produktai niekada nėra pardavinėjami socialiniuose tinkluose ar kitose bendravimo programėlėse, skelbimo portaluose, tad vienintelis būdas apsisaugoti nuo tokių sukčiavimo schemų – socialiniuose tinkluose nebendrauti su nepažįstamais asmenimis ir juolab nepatikėti jiems savo finansų.

LBA primena nusikaltėlių naudojamus sukčiavimo metodus:

  1. Sukčiavimas, apsimetant banko ar kitos institucijos darbuotoju. Sukčiai prisistatantys jūsų banko arba valstybės institucijos atstovais, mėgina užmegzti kontaktą, kad priverstų jus pasidalinti savo asmenine, finansine arba prisijungimo informacija. Bendra rekomendacija – niekada nepasiduoti emocijoms ir neskubėti, nespausti ant elektroniniuose laiškuose pridėtų laikmenų arba įterptų nuorodų.
  2. Investicinės ir internetinio apsipirkimo apgavystės. Įkyrūs skambučiai, laiškai, rėksmingi skelbimai internete – viskas tam, kad priverstų patikėti, kad jums teikiamas labai patrauklus investavimo pasiūlymas arba proga įsigyti fantastišką prekę. Jeigu tai skamba per daug gerai, kad būtų tiesa – ko gero, tai ir yra apgaulė.

  3. Sudoku Online: Žaisti sudoku internete


  4. Netikros internetinės svetainės. Elektroniniu paštu ar žinute socialiniuose tinkluose gautos įtartinos nuorodos, kurių tikslas – priversti jus atsidaryti netikrą banko ar kitos institucijos svetainę ir joje pateikti su jūsų prisijungimu prie banko sąskaita, finansais susijusią informaciją. Geriausia taisyklė – niekada nespausti nuorodų, kurios atrodo įtartinai, o jeigu kai kuriose svetainėse lankotės ypatingai dažnai – oficialius jų adresus išsisaugokite interneto naršyklėje.
  5. Romantinė apgavystė. Dažniausiai šis būdas sutinkamas internetinėse pasimatymų svetainėse, tačiau sukčiai dažnai pasinaudoja ir socialiniais tinklais arba elektroniniu paštu, kad užmegztų kontaktą. Įtarimų jie gali sukelti neiškart: pradžioje – romantiškas bendravimas, vėliau – prašymai pasidalyti savo intymiomis nuotraukomis ar vaizdo įrašais, tada – šantažas, prašant pervesti pinigų. Tad dalintis informacija, kuri gali tapti kompromituojančia, virtualioje aplinkoje visai nereikėtų.
  6. Sukčiavimas, apsimetant įmonės vadovu. Finansų specialistai dažnai būna vieni mėgstamiausių sukčių taikinių. Jeigu tvarkote didelės bendrovės finansus, galite sulaukti netikėto skambučio iš tariamo įmonės generalinio direktoriaus, kuris prašo nedelsiant apmokėti sąskaitą faktūrą arba pervesti pinigų, nes esą sprendžia įmonės problemas. Nepaisykite skambinančiojo pažadų atsidėkoti, skubinimo arba grasinimų ir neskubėkite – tai gali būti sukčių manipuliacija. Visada laikykitės įmonėje įprastos mokėjimų tvarkos. Būtinai pasitarkite su kompetentingu kolega ir vadovais.
  7. Sukčiavimas, naudojant sąskaitą faktūrą. Scenarijus panašus į ankstesnį, tik atrodo dar kasdieniškiau – jūsų atstovaujamos bendrovės partneris praneša jums apie pasikeitusius rekvizitus mokėjimams atlikti. Naujoji banko sąskaita, kaip vėliau paaiškėja, visai nepriklauso jūsų tikrajam kreditoriui. Specialistų patarimas darbuotojui – laikykitės įmonėje įprastos tvarkos. Patarimas įmonei – būtinai sukurkite tokią tvarką, jei jos dar nėra, ir užtikrinkite, kad kiekvienas atsakingas darbuotojas būtų su ja supažindintas.

Valerija Kiguolienė
LBA komunikacijos vadovė

spot_img

Gegužės 21-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

Gegužės 21-oji – Pasaulinė kultūrų puoselėjimo diena; Lietuvos tautinių bendrijų diena. Gegužės dvidešimt pirmoji, antradienis – 141-oji metų diena (antroji 21-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 223 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Ankantas, Atėnė,...

Astrologinė prognozė gegužės 21-ajai, antradieniui

AVINAS. Rūpės akcijų biržų informacija, finansų politika. Sugebėsite susikoncentruoti, įsiskverbti į esmę. Gali išryškėti jūsų finansinis talentas. Pasistenkite grąžinti ir susirankioti skolas. JAUTIS. Užuot kritikavus kitus, pravartu atsikratyti kai kurių savo ydų, netvarkos, suvokti silpnybes...

Teismas pradės nagrinėti bylą dėl grasinimų medikui

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje klaipėdiečiui V. K. pareikšti kaltinimai dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą arba žmogaus terorizavimo. Kaip pranešė Kauno apylinkės teismas, remiantis kaltinamojo akto...

Vyriausybė pasiskolino 50 mln. eurų

Pirmadienį įvykusiame Lietuvos Vyriausybės vertybinių popierių (VVP) aukcione vidutinės palūkanos sudarė 3,553 proc. Per biržą pranešta, kad 50 mln. eurų pasiskolinti 5 metams ir beveik 7 mėnesiams. Numatoma, kad vertybiniai popieriai bus išpirkti 2029 m. gruodžio...

2026 m. vidutinė senatvės pensija gali siekti 755 eurus per mėnesį

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtina, kad išlaikant dabar turimą vidutinių pensijų augimo dydį, siekiama 50 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) riba būtų pasiekta 2026 m., o ne 2030 m., kaip...

Bankai įspėja klientus – sukčiai atvyksta į namus

Vienas iš Lietuvoje veikiančių banku perspėja klientus apie padažnėjusias atakas finansinių sukčių, apsimetančių banko arba kitų institucijų darbuotojais. Jie telefonu įtikina gyventojus apie neva kriminaliniais tikslais naudojamas žmonių banko sąskaitas, ir, išvilioję gyvenamosios vietos...

Vidmantas Janulevičius. Kelios pastabos dėl MMA: prisižaisime

Lietuvos bankas teigia, kad 2025 metais minimaliąją mėnesinę algą (MMA) galėtų augti iki 1070 eurų. Išgirdus tokius siūlymus, peršasi keistos analogijos. Nes 2023 metais ekonomika traukėsi 0,3 proc., tačiau MMA augo 10 proc., o...

Lyg iš savo daržo, bet be jokio vargo: šviežios gėrybės iš Lietuvos ūkių „Iki“...

Neturite laiko, noro ar erdvės rūpintis savu daržu? Norint mėgautis šviežutėlėmis gėrybėmis patiems vargti nebūtina – Lietuvos ūkiuose sunokusios daržovės ir prisirpę vaisiai į „Iki“ parduotuves atgabenami vos per vieną dieną. Pasak Gintarės Kitovės,...

ORAI: Pirmadienio dieną daug kur trumpi lietūs, perkūnija, temperatūra 22–27 laipsniai šilumos

Pirmadienio dieną daug kur trumpi lietūs (vietomis smarkūs), perkūnija. Kai kur galima kruša. Vėjas nepastovios krypties, 5–10 m/s, per perkūniją vietomis gūsiai 15–18 m/s. Temperatūra 22–27 laipsniai šilumos. Antradienio dieną daug kur trumpas lietus, kai...

Gegužės 20-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO (Kauno diena)

Gegužės 20-oji – Kauno diena; Pasaulinė metrologų diena; Mažojo futbolo diena; Pasaulinė bičių diena; Tarptautinė personalo profesionalų diena. Gegužės dvidešimtoji, pirmadienis – 140-oji metų diena (pirmoji 21-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 224...

Astrologinė prognozė gegužės 20-ajai, pirmadieniui

AVINAS. Regis, vis labiau svajojate būti mylimi, populiarūs ir pan. Tokiu atveju stenkitės geriau suprasti save ir kitus žmones, būti objektyvūs, tolerantiški kitokiai nuomonei. JAUTIS. Regis, stengsitės atsakingai vykdyti profesines ir kitokias pareigas. Jums gali...

ORAI: Šiandien vietomis lietus su perkūnija, vėjas iki 14 m/s, temperatūra 22–27°C

Šiandien Lietuvoje vietomis, daugiausia Šiaurės Rytų Lietuvoje, trumpas lietus, perkūnija. Kai kur lis smarkiai, kris kruša. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, per perkūniją iki 14 m/s. Aukščiausia temperatūra 22–27 laipsniai šilumos. Pirmadienio dieną daugelyje rajonų...

Gegužės 19-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO, Sekminės

Gegužės 19-oji – Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena; Tarptautinė mirusiųjų nuo AIDS atminimo diena; Sekminės. Gegužės devynioliktoji, sekmadienis – 139-oji metų diena (paskutinė 20-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 225 dienos. Savo...

Astrologinė prognozė gegužės 19-ajai, sekmadieniui

AVINAS. Tikriausiai susitiksite su jus seniai dominančiu asmeniu. Gali nustebinti išryškėję jo ar kitų žmonių motyvai, tikslai. Galbūt teks aiškintis dėl įsipareigojimų ar nepateisintų iliuzijų. JAUTIS. Pravartu pasirūpinti sveikata, grožiu, nekasdienine higiena, peržiūrėti garderobą ir...

Astrologinė prognozė kitai savaitei

Astrologinė prognozė kitai savaitei, gegužės 20–26 dienoms. AVINAS Savaitės pradžioje nepriekaištingai darbuositės ir mokysitės. Galbūt kelsite profesinę kvalifikaciją, vyksite į konferenciją ar pan. Gali išryškėti jūsų finansinis ar komercinis talentas. Noriai megsite pažintis, reikšitės socialiniuose tinkluose....

Kaip apsiauti vairuojant: geriau basomis nei su šlepetėmis

Eismo nelaimės dažnai įvyksta dėl prastų oro sąlygų, prie vairo sėdinčio asmens neatidumo ar transporto priemonės techninio gedimo, tačiau eismo įvykio priežastimi gali tapti ir netinkamai pasirinkta vairuotojo avalynė. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad vairuotojo...

Mieste vyks tradicinė Gatvės muzikos diena

Šeštadienį visoje šalyje rengiama Gatvės muzikos diena, kviesianti gyventojus į iki vėlaus vakaro vyksiančius nemokamus muzikinius pasirodymus. Pasak renginio organizatorių, profesionalių muzikantų ir mėgėjų pasirodymai šiemet vyks 35-iuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose, taip pat ir...

Hipertenzija sergančių jaunų žmonių skaičius išaugo beveik 6 kartus

Gegužės 17-oji – Pasaulinė hipertenzijos diena. Šią dieną profesorius, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Nefrologijos centro vadovas, Lietuvos hipertenzijos draugijos pirmininkas ir Lietuvos inkstų fondo prezidentas Marius Miglinas atkreipia dėmesį į opią problemą –...

ORAI: Artimiausiomis dienomis trumpi lietūs su perkūnijomis ir besikeičiančiu vėju, temperatūra iki 26°C

Šiandien vietomis trumpas lietus, galima perkūnija. Vėjas besikeičiančios krypties, 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra 21–26 laipsniai šilumos. Sekmadienio naktį be žymesnio lietaus, dieną daug kur trumpas lietus, vietomis su perkūnija. Vėjas naktį pietryčių, 2–7 m/s, dieną...

Gegužės 18-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO, Gatvės muzikos diena

Gegužės 18-oji – Tarptautinė muziejų diena; Tarptautinė žavėjimosi augalais diena; Gatvės Muzikos Diena. Gegužės aštuonioliktoji, šeštadienis – 138-oji metų diena (šeštoji 20-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 226 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Erdmantas,...

Astrologinė prognozė gegužės 18-ajai, šeštadieniui

AVINAS. Šiandien būsite nusiteikę aktyviai veikti. Kad ir ko imsitės – ūkinių darbų, meistravimo, sportinių užsiėmimų ar kt. – rezultatai nenuvils. Tik turėtumėte itin tausoti sveikatą, vengti netinkamo maisto, svaigalų. JAUTIS. Diena pažers pagundų. Tai...

„Rimi“ laukiami visi – prekybos tinklas įgyvendino regos negalią turinčio Ainoro svajonę

Regos negalia Ainorui Dambrauskui netapo kliūtimi siekti savo svajonės: baigęs mokslus jaunuolis sėkmingai įsidarbino Įvairovės mėnesį švenčiančio prekybos tinklo „Rimi“ klientų aptarnavimo centre. Ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pažymi, kad Ainoro...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

spot_img

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img