10.8 C
Alytus
2024 / 05 / 03

Gyventojai jau gali lyginti nepriklausomų elektros tiekėjų vartojimo planus ir kainas

Ar jau skaitėte?

Iki gruodžio 10-osios, kuomet nepriklausomą elektros tiekėją turi pasirinkti į pirmąjį liberalizavimo etapą patekę gyventojai, liko vos kelios dienos. Tiems, kas dar šio sprendimo nepriėmė, tai padaryti geriausiai padės apie vykstančią energetikos reformą nuolat informuojantis portalas pasirinkitetiekeja.lt, kuriame jau kurį laiką galima rasti visų buitinius vartotojus aptarnaujančių elektros tiekėjų pasiūlymus.

- Reklama -
Lemputės. Nuotrauka PIRO4D iš Pixabay.

Galimybė palyginti visus pasiūlymus

„Nuo pat reformos pradžios pabrėžiama, kad energetikos sektoriaus pokyčio sėkmę lems gerai informuotas, aktyviai į procesą įsitraukiantis galutinis vartotojas. Todėl itin rūpintasi, kad nepriklausomų tiekėjų pasiūlymai būtų aiškūs, o jų kainodara – skaidri. Taip siekta, kad vartotojams būtų lengva suprasti pasiūlymus ir kad jie aiškiai matytų, iš ko susideda galutinė elektros kaina, kokius elektros vartojimo planus ar produktus galima rinktis.

Dabar, kai visi tiekėjai sukėlė savo pasiūlymus į vieną elektroninę platformą www.pasirinkitetiekeja.lt, vartotojui sudarytos sąlygos patogiai juos palyginti, svarstyti ir galiausiai – išsirinkti sau tinkamiausią, geriausiai atspindintį individualius vartojimo poreikius“, – sakė reformos procesą kuruojančios bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Paslaugų tarnybos direktorius Renaldas Radvila.

Galimybė viename portale peržiūrėti visų tiekėjų pasiūlymus bus ypač naudinga tiems gyventojams, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių sulaukė pasiūlymų ne iš visų rinkoje veikiančių tiekėjų. Taip pat šia galimybe galės pasinaudoti tie gyventojai, kurie dar vasaros pabaigoje atsisakė pasidalyti savo elektros sunaudojimo duomenimis su rinkoje veikiančiais nepriklausomais tiekėjais, todėl dabar turi pareigą susirasti naują elektros tiekėją savarankiškai.

Šiuo metu Lietuvoje buitinius elektros vartotojus aptarnauja ir pasiūlymus yra pateikę septyni nepriklausomi tiekėjai: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Inregnum“ , „Perlas Energija“, „Birštono elektra“ ir „EGTO Energija“.

- Reklama -

Kilovatvalandės kaina – tik viena iš sąskaitos dedamųjų

Renkantis elektros tiekėją, daugeliui žmonių itin svarbu kaina. Dabar, kai jau yra pateikti visų tiekėjų pasiūlymai ir jie tapo viešai prieinami, galima matyti bei lyginti ir kainas. Ir nors skirtingų tiekėjų pasiūlymuose vienos kilovatvalandės (kWh) įkainis gali skirtis jau sulig antru skaičiumi po kablelio, vis dėlto yra gerokai daugiau veiksnių, lemiančių, kokią sąskaitą mėnesio gale laikysime rankose.

Pavyzdžiui, vienas iš tokių sąskaitos ingredientų – pagal elektros suvartojimo kiekius pasirenkamas planas ir prie jo pridedami (arba ne) abonementiniai mokesčiai. Ir tik pats vartotojas gali nuspręsti, ar jam apsimokės rinktis mažesnę vienos kWh kainą, tačiau papildomai kas mėnesį mokėti 3 ar 6 eurų abonementinį mokestį.

Padėti sutaupyti gali ir fiksuota, ir kintama kaina

Kita galutinę sąskaitą taip pat paveiksianti gyventojams siūloma alternatyva – galimybė rinktis fiksuotos arba kintamos kainos, kai pastaroji susieta su kainų svyravimais elektros biržoje „Nord Pool“, pasiūlymus. Pasirinkus fiksuotos kainos pasiūlymą, gyventojas už vieną kWh kiekvieną mėnesį mokės tiek pat, sutartyje su tiekėjų sutartą laikotarpį. Be to, fiksuotos kainos dydį dar lems ir sutarties trukmė – tikėtina, jog kuo ilgiau galiojančią sutartį sudarysite, tuo mažesnė kilovatvalandės kaina jums bus pasiūlyta. Rinktis fiksuotos kainos pasiūlymą – vienas patikimiausių būdų užsitikrinti stabilias sąskaitas už elektrą bent kuriam laikui, kas gali būti patrauklu griežtai planuojantiesiems mėnesio išlaidas.

„Tuo tarpu pasirinkę kintamos kainos pasiūlymą už elektrą mokės tiek, kiek ji tuo metu kainuos biržoje. Pastebėjome, jog šį pasiūlymą dažniausiai renkasi tie, kurie nori įsitraukti į elektros energijos išlaidų valdymą bei yra linkę sutaupyti ilguoju laikotarpiu“, – sakė „Enefit“, vieno iš nepriklausomų elektros tiekėjų, generalinis direktorius Vytenis Koryzna.

Žinoma, tiekėjų pasiūlymuose išlieka galimybė rinktis vienos arba dviejų laiko zonų tarifą, kas jau ir iki šiol daugeliui gyventojų leido bent iš dalies kontroliuoti elektros vartojimą bei kaštus.

Patrauklią kainą pasiūlymuose klientams kaip įmonės stiprybę išskiria ir „EGTO Energija“ vadovas Egidijus Rutkauskas.

„Esame profesionali, ilgametę patirtį turinti komanda, kurios tikslas – elektros pirkėjams teikti elektrą už realią didmeninę kainą be jokių tarpininkų tiesiai iš lyderiaujančios Šiaurės ir Vakarų Europos regiono pardavimo biržos „Nord Pool“, taip užtikrinant visada geriausią kainą galutiniam vartotojui. Kiekvienam savo klientui suteikiame visapusišką informaciją bei galimybę rinktis tik jam pačiam aktualiausius elektros energijos tarifus be papildomų, užslėptų sąlygų“, – teigia E. Rutkauskas.

ESO sąlygos – visiems vienodos

Verta prisiminti, jog nepriklausomų tiekėjų bei konkurencijos reguliuojama kainos dalis sudaro 39 proc., o likę 61 proc. yra valstybės reguliuojama kainos dalis. Ją nustato valstybinis reguliuotojas Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). 2021-iems VERT nustatyta vidutinė reguliuojama kainos dedamoji yra 6,756 ct/kWh be PVM. Skirtinguose pasiūlymuose, priklausomai nuo pasirenkamo vartojimo plano reguliuojama kainos dalis gali skirtis, visgi kad ir kokį nepriklausomą tiekėją pasirinktumėte, reguliuojama ar ESO kainos dalis tam pačiam planui bus ta pati.

„Grįžtant prie kainos kaip svarbiausio kriterijaus – akivaizdu, jog tai, kurio tiekėjo pasiūlymas leis sutaupyti daugiausiai, labiausiai priklausys nuo konkretaus namų ūkio elektros vartojimo įpročių“, – sakė ESO atstovas.

Jis atkreipė dėmesį, jog dėl galutinio vartotojo varžomasi ne tik kainomis ar vartojimo planais, bet ir kitokių pridėtinių verčių pasiūlymais.

Nuo daiktinių dovanų iki dėmesio vartotojo įpročiams

Bendradarbiavimo pradžiai didžiuma tiekėjų siūlo įvairias nuolaidas bei privilegijas – nuo pirmiems mėnesiams sumažintos kilovatvalandės kainos iki mokesčio už žaliąją energiją nebuvimo ištisus metus. Prie dėl vartotojų dėmesio vykstančių varžybų „amunicijos“ galima priskirti ir, pavyzdžiui, „Perlas Energijos“ klientams dovanojamas nemokamas atsiskaitymo knygeles, kurios turėtų padėti sekti išlaidas.

Tiekėjai konkuruoja tarpusavyje siūlydami vartotojams ir tokias pridėtines vertes kaip patogumas ar žmogiškasis ryšys. Pavyzdžiui, „Ignitis“ Privačių klientų tarnybos vadovas Andrius Kavaliauskas pabrėžė jau nusistovėjusių klientų įpročių svarbą: „Rinkoje esame seniai ir žinome, koks svarbus yra įprotis. Pavyzdžiui, įprotis atsiskaityti tą pačią mėnesio dieną, mokėti ten pat ir pan. Todėl žmonėms, kurie yra įpratę naudotis esamais planais ir mokėjimo tvarka, stengsimės užtikrinti, kad pasikeitimai nebūtų jaučiami.“

Tuo tarpu „Inregnum“ vykdomoji direktorė Lina Paulauskė akcentuoja edukacijos svarbą bei dėmesį kiekvienam klientui: „Pateikiame skaidrų elektros energijos kainos pasiūlymą, kurį sudaro elektros biržos „Nord Pool“ kaina ir pridedamas fiksuotas, aiškus įmonės antkainis. Aptarnavimo kokybė – mūsų išskirtinumas, todėl dedame pastangas, kad klientai suprastų energetikos rinkoje vykstančius pokyčius ir galėtų užtikrintai pasirinkti tinkamiausią elektros tiekimo variantą.“

„Birštono elektra“ vadovė Edita Gudelevičienė šios įmonės koziriu laiko paprastus sprendimus klientams: „Tikime, jog pasitelkdami technologijas bei pasitikėdami žmonėmis galime pateikti Lietuvos žmonėms paprastesnius sprendimus bei pigesnę elektros energiją“.

„Perlas Energija“ direktorius Vilius Juraitis kaip vieną iš įmonės stiprybių akcentuoja fizinius klientų aptarnavimo punktus: „Mūsų fizinė mokėjimo platforma – terminalų tinklas – veikia ir auga nuo 2003 metų. Tinklą laikome savo pranašumu, manome, klientams juose bus patogu ne tik sudaryti sutartis, bet ir atsiskaityti.“

Preliminarią sąskaitą padės sumodeliuoti skaičiuoklės

Tikėtina, jog vartotojams bene patraukliausi bus tie pasiūlymai, kuriuose nurodoma mėnesio gale juos pasieksianti sąskaita. Pavyzdžiui, „Elektrum Lietuva“ bei „Ignitis“ siūlo pasinaudoti skaičiuoklėmis, kuomet, suvedus per mėnesį sunaudojamos elektros kiekį bei kitus pasirinkimus (pavyzdžiui, pažymite, jog norite naudoti tik žaliąją energiją ir pan.), gaunama pakankamai tiksli prognozuojama mėnesio sąskaita.

„Manome, jog klientai nori žinoti, kokia bus jų preliminari mėnesio sąskaita, ir tikisi, kad kainodara bus aiški, paprasta, dažnai nesikeičianti. Mūsų kainodaroje nebus jokių paslėptų mokesčių. Klientai labai aiškiai žinos, kiek ir už ką moka“, – sakė „Elektrum Lietuva“ direktorius Martynas Giga.

„Svarstantiems visus pasiūlymus ir vis dar negalintiems apsispręsti, kuris tiekėjas – tinkamiausiais, noriu priminti, jog net ir pasirinkus vieną tiekėją vėliau bus galima nesudėtingai jį pakeisti kitu. Vienas šiuo metu vykstančio energetikos pokyčio tikslų – skatinti tiekėjų konkurenciją, iš kurios laimėtų ir galutinis vartotojas, ir galiausiai – visas sektorius. Todėl šiame etape tiekėjų siūlomos sutartys – pakankamai lanksčios, dažnai – neterminuotos. Žinoma, sutarties nutraukimo sąlygas, prieš ją pasirašant, pasiskaityti būtų itin pravartu“, – patarė R. Radvila.

Šiuo metu vykstančios energetikos reformos tikslas – naikinti valstybinį elektros tiekimo monopolį, įsileisti į energetikos sektorių verslą, kuris užtikrintų šiuolaikiškas bei vartotojų poreikius atitinkančias paslaugas. Konkurencinga, nepriklausoma, žalia ir saugi energetika – vienas iš strateginių tikslų visos Europos Sąjungos lygiu. Didžiuma ES valstybių šią reformą jau įgyvendino, o Lietuvoje energetikos pokytis bus įgyvendintas iki 2023-iųjų pradžios, trimis etapais.

 

spot_img

Vagis blokavo prie darželio atvykusių tėvų mašinų užrakinimą, pasisavino pinigus

Šiaulių policija prie vaikų darželio sulaikė vyrą, kuris turėjo svetimų mašinų užrakinimą blokuojantį įrenginį. Manoma, kad tokiu būdu buvo apvogti keli tėvai, kurie savo vaikus atvežė į darželį. Negalėję užrakinti automobilio, jie jį paliko neužrakintą...

„Rimi“ įsigiję aliejaus pigiau pasiruoškite šių gardžių užpilų salotoms: štai, ko prireiks

Saulėgrąžų aliejus pasižymi itin švelniu skoniu, tad jis plačiai mėgstamas tiek profesionalių virėjų, tiek gaminančių pigesnius dienos patiekalus namuose. Be to, šis aliejus įvairiai pritaikomas nuo gardžių kepinių iki pikantiškų salotų užpilų. Gydytoja dietologė...

Šiandien, ketvirtadienis – paskutinė diena deklaruoti pajamas ir skirti 1,2 proc. paramai

Ketvirtadienis yra paskutinė diena, kai šalies gyventojai gali pateikti pajamų deklaracijas. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, šiuo metu pareigą jau atliko apie 69 proc. privalančiųjų deklaruoti gyventojų, o iš viso pajamų mokesčio deklaracijas pateikė daugiau...

Metereologai prognozuoja, kad ši vasara Palangoje bus šilta ir sausa

Įsibėgėjant 2024 metų vasaros atostogų rezervacijai, Palanga kviečia poilsiautojus mėgautis ne tik šilta Baltijos jūra, bet ir turiningu laisvalaikio praleidimu. Metereologai prognozuoja, kad ši vasara Palangoje bus šilta ir sausa, todėl idealios sąlygos paplūdimio...

Kuo Mamos diena arčiau, tuo „Iki“ – pigiau: tulpės – vos po 33 centus,...

Geriausia dovana mamai – dėmesys ir nuoširdūs žodžiai, bet juos tik sustiprina su meile iškeptas tortas ir gaivi pavasariškų tulpių puokštė. „Iki“ pasirūpino, kad dovanomis mylimai mamai kiekvienas pirkėjai galėtų pasirūpinti be vargo ir...

ORAI: Ketvirtadienio dieną be lietaus, aukščiausia temperatūra vietomis iki 27 laipsnių šilumos

Ketvirtadienio dieną be lietaus. Vėjas rytų, 6–11 m/s. Aukščiausia temperatūra 20–25, šalies pietvakariuose vietomis iki 27 laipsnių šilumos. Penktadienį be lietaus. Vėjas rytų, naktį 4–9 m/s, dieną 6–11 m/s. Temperatūra naktį 4–9, kai kur 10–12...

Gegužės 2-oji: vardadieniai, astrologija, dienos INFO

Gegužės 2-oji – Pasaulinė tuno diena. Gegužės antroji, ketvirtadienis – 122-oji metų diena (ketvirtoji 18-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 242 dienos. Savo vardadienius šiandien švenčia Atanazas, Eidmantas, Eidmantė, Eidmina, Eidminas, Eidminė, Eidotas, Eidotė,...

Astrologinė prognozė gegužės 2-ajai, ketvirtadieniui

AVINAS. Gali tekti spręsti nelengvus finansinius rebusus, ruošti ataskaitas, susiduriant su keistais netikėtumais. Regis, pokalbiai su draugais, pažįstamais suteiks tvirtybės. Tik nepraraskite saiko vartodami svaigalus, nes grės problemos. JAUTIS. Darbe nesijausite užtikrintai dėl juntamos neteisybės...

Sorų kruopos – ir pigios, ir vienos sveikiausių: „Iki“ pataria, kaip jas skaniai paruošti...

Rūpinantis sveikata, vis dažniau ieškoma maisto produktų, kurie ne tik pasotintų, bet ir turėtų organizmą stiprinantį poveikį. Gilinamasi į įvairius ir net egzotiškus produktus, tačiau kartais pamirštami tradiciniai lobiai. Soros neabejotinai yra vienas jų...

Geriausiu pasaulyje vadinamo šokoladinio pyrago paslaptis: štai kaip jį ruošia švedai vos iš kelių...

Dar trečiadienį dažnuose namuose pakvips kepiniais, mat rytoj pasaulyje minima „pi diena“. Ji skirta matematiniam simboliui π (pi), tačiau šią dieną mėgstama švęsti su pyragais, nes angliškai žodžiai „pie“ ir „pi“ tariami vienodai. Pasak...

„Iki“ raitojasi rankoves: kruopščiai palygino 10 tūkst. prekių, kad pirkėjams atneštų dar daugiau naudos

Vis daugiau pirkėjų patys įsitikina, kad vienas efektyviausių metodų sutaupyti parduotuvėje – rinktis privačių prekių ženklų produktų linijas, tokias kaip „Iki“ ar „Clever“. Prekybos tinklas „Iki“, siekdamas kuo geriau pateisinti pirkėjų lūkesčius ir nuolat...

„Rimi“ dairykitės vienos žuvies: vietoje lašišos galite rinktis ją, o skonis tikrai nebus prastesnis

Nors daugelis upėtakių rūšių aptinkamos laukinėje gamtoje, visame pasaulyje jie taip pat plačiai auginami maistui. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad ši žuvis – tai baltyminis produktas, kuris gali padėti reguliuoti svorį ir...

Kai nėra nei laiko, nei noro gaminti – 3 dar neragauti pigūs patiekalai iš...

Visai nebrangu, o galimybės sočiai vakarienei – kone neribotos. Būtent dėl to smulkinta mėsa ir faršas taip dažnai tampa pagrindiniu patiekalų ingredientu: pradedant balandėliais, cepelinais, žemaičių blynais ir baigiant įvairiausiomis sriubomis ir troškiniais. Šaltuoju...

Sultinga mėsa ir traški odelė – 5 „Iki“ kulinarijos technologės patarimai, kad orkaitėje keptas...

Keptas viščiukas – viena lengviausių ir pigiausių vakarienių, kadangi jai nereikia nei daug ingredientų, nei ilgai suktis virtuvėje. Kone visą darbą už jus nuveiks orkaitė, tereikės pasinaudoti prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės...

3 būdai sėkmingai išvirti kiaušinį be lukšto: nebūtinai net reikės acto

Šaltasis metų laikas – pats metas eksperimentams virtuvėje ir kulinarinių įgūdžių tobulinimui. Vienas jų, padarysiantis įspūdį artimiesiems ir leisiantis visai nebrangiai paruošti prašmatnius pusryčius, – be lukšto virti kiaušiniai. Priešingai nei gali pasirodyti, juos...

„Iki“ atskleidžia 9 taisyklės, kaip išsivirti tobulą mėsos sultinį: viena gudrybė, užtikrins, kad jis...

Kas gali būti jaukiau už gerą sultinį žiemą? Mėsos, žuvies ar daržovių, kurį galima patiekti vieną, su makaronais arba naudoti begalei receptų. Sultiniai naudingi ne tik organizmui, bet ir piniginei – jiems nereikia įmantrių...

Įdomiausios „Iki“ pietų pertraukos – su išskirtiniais svečiais ir netikėtais pokalbiais

Prekybos tinklas „Iki“ ne tik auginasi talentus nuo pirmųjų dienų ir rūpinasi savo komandos nariais užtikrindamas jiems geriausiai poreikius atitinkančias karjeros galimybes, bet ir suteikia išskirtines asmeninio augimo galimybes. Nuotoliniai susitikimai su žinomais įvairių...

Net perpus pigiau ir tik 15 minučių darbo: „Iki“ siūlo išsikepti pasakiškai skanių BBQ...

Vieniems ketvirtadienis – mažasis savaitgalis, o „Iki“ pirkėjams tai ir didžiųjų akcijų pradžia. Naudingomis akcijomis garsėjančiame tinkle „Iki“ jau prasidėjo įvairios savaitgalinės nuolaidos. Kad ir ką ketinate gaminti, rasite geros kainos pasiūlymų – nuolaidos...

Amžinas klausimas grilintojams: kiauliena ar vištiena? „Iki“ rasite visko – pristatytas naujienų kupinas „Grill...

Kas jums arčiau širdies – kiaulienos šašlykas ar vištienos blauzdelės? Verta išbandyti ir apsispręsti iš naujo, nes „Iki“ parduotuvėse jau pasirodė aukšta kokybe pasižyminčios „Grill Party“ linijos naujienos, skirtos kuo patogesniam maisto ruošimui ant...

„Iki“ parduotuvėse – spalvingos pavasarinės naujienos: nuo madingųjų „bowls“ iki dar neragautų sumuštinių

Pavasariškai gaiviais, tačiau sočiais pietumis ar vakariene visai paprasta pasirūpinti virtuvėje nesugaišus nė minutės. „Iki“ parduotuvėse jau prasidėjo naujasis kulinarijos sezonas, įkvėptas žalios spalvos ir sveikos mitybos tendencijų. Tarp pavasarinių žvaigždžių – įvairūs spalvingų...

IKI kolektyvas komandinę dvasią stiprina uždaruose laisvalaikio klubuose

Įvairios „Iki“ siūlomos papildomos naudos ir plačios vidinės karjeros galimybės – tik keletas iš gausybės privalumų, padedančių prekybos tinklui pritraukti naujų talentų ir išlaikyti esamus darbuotojus. Aukšta vidinė kultūra ir išskirtinė saviraiškos laisvė natūraliai...

Nepadarykite klaidos: jeigu norite gausaus pomidorų derliaus, nesodinkite jų šalia kai kurių daržovių

Šių metų tikslas – kvapnus ir sultingas pomidorų derlius? Nieko nelaukite – būtent kovas laikomas geriausiu metu pradėti pomidorų daiginimo darbus ir taip sutaupyti. Patiems pasisėjus sėklų, atšilus orams nereikės pirkti pomidorų daigų. Kad...
spot_img

PORTALO SKAITOMIAUSI

spot_img

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img